Pääsivu | Yleistä | Kairo | Gizan Pyramidit | Sharm el Sheikh | Hurghada | Luxor    
Sfinksi

Gizan Pyramidit

Pyramidi alue sijaitsee Niilin länsipuolella aavikon laidalla noin 50 kilometriä Kairosta lounaaseen. Egyptologit ovat päätelleet, että  Gizan pyramidit (Kheops, Khefren ja Mykerinos) rakennettiin muutaman sadan vuoden aikana noin kaksituhattakuusisataa vuotta ennen ajan laskumme alkua.
Pyramidialueella voi liikkua kävellen ja tärkeimmät kohteet on mahdollista kiertää myöskin kamelilla tai hevosella. On hyvä ottaa huomioon, että Kheopsin pyramidiin päästetään rajattu määrä ihmisiä kerran aamupäivällä ja toisen kerran iltapäivällä.

Kheopsin pyramidiGizan pyramideista suurin Kheopsin suuri pyramidi on ainoa meidän aikaamme säilynyt maailman seitsämästä ihmeestä. Se oli pitkään maailman korkein rakennus 137 metrin korkeudellaan, kunnes Eiffelin torni valmistui Pariisiin vuonna 1898. Pyramideista toiseksi suurin on Khefrenin pyramidi, joka tosin näyttää suurinta Kheopsin pyramidia korkeammalta, sillä se on hieman korkeammalla paikalla. Mykerinoksen pyramidi  on kolmikon pienin.

Kheopsin, Khefrenin ja Mykerinoksen pyramiditKansainvälinen arkeologiryhmä löysi hiljattain myös neljännen Pyramidin noin kymmenen metriä korkeat rauniot. Pyramidin uskotaan kadonneen vuosisatoja kestäneen purkamisen johdosta  ja kivimateriaalin menneen Kairon rakentamiseen. Faarao Dyedefranin rakennuttama neljäs  pyramidi on aikoinaan ollut Gizan korkein.

Gizan pyramidien vieressä sijaitsee Khefeniä esittävä sfinksi, jolla on faraon pää ja leijonan ruumis. Se on 73 metriä pitkä ja 20 metriä korkea suojelus jumala Egyptin mytologiasta. Sfinksiltä puuttuu nenä ja parta, sillä mamelukit aikoinaan ampuivat sitä kanuunalla, pitäessään sfinksin hymyä liian pakanallisena.

Khefenin pyramidi & Sfinksi

Copyright © 2014 egypti.suomalaisille.com | Yhteydenotot s