Luxor
Luxor sijaitsee Niilin rannalla noin 500 kilometrin päässä Kairosta. Se on n. 3000-2000 vuotta vanha 150 000 asukkaan kaupunki joka on rakennettu muinaisen Theban raunioille. Kaupungin pääelinkeino on turismi ja se onkin yksi Egyptin tärkeimmistä matkailukohteista historiallisuutensa ja lukuisten nähtävyyksiensä vuoksi. Luxor jakautuu Niilin itä- ja länsirantaan. Idän puoleisella rannalla sijaitsee Luxorin moderni kaupunginosa sekä suurin osa palveluista. Joen läntisellä puolelta löytyy historiallisia nähtävyyksiä sekä Egyptin vanhan pääkaupungin Theban rauniot. Luxorissa aurinko paistaa lähes aina, eikä kaupungissa sada juuri koskaan. Kesäkuukausina lämpötila voi korkeimmillaan kivuta yli 40°C.
Luxorin temppeli sijaitsee Niilin itäisellä puolella keskellä kaupunkia. Auringonjumala Amon-Ra:lle pyhitetty pieni temppeli rakennettiin 1400 vuotta eKr, mutta se on iästään huolimatta hyvin säilynyt. Eri hallintokausien faaraot ovat muokanneet temppeliä erilaisin lisäyksin. Temppelin eteen on mm. pystytetty obeliski ja kolme suurta Ramses II:a esittävää patsasta.
Niilin itärannalla sijaitsee myöskin Karnakin temppeli. Temppelin rakennus aloitettiin 1500 eKr. ja vuosisatojen saatossa se kasvoi kattamaan pinta-alaltaan jopa 300 000 neliömetriä. Nykyinen entisöity osa on vain murto-osa massiivisen temppelin kokonaisuudesta. Temppelissä palvottiin useita jumalia, mutta etenkin Amon-jumalan palvonta keskittyi tähän temppeliin. Karnakin tunnetuin osuus on Pylväspiha, joka koostuu 134:stä valtavasta pylväästä, joista jokainen on pyhitetty tietylle Egyptiläiselle jumalalle.
Kuninkaiden laakso sijaitsee Niilin länsirannalla. Suurin osa Egyptin faaraoista ja ylimystöstä haudattiin tämän kallioisen laakson seinämiin louhittuihin hautapaikkoihin. Tunnetuin haudoista on luultavasti v. 1922 löydetty faarao Tutankhamonin hautapaikka. Enemmistö Kuninkaiden laakson haudoista on avoinna vierailtaviksi, mutta niitä pidetään harvoin auki samaan aikaan. Runsaan turismin takia haudoissa vierailu on usein hyvin pikaista, jotta haudat kärsisivät mahdollisimman vähän vahinkoa ja jonot pysyisivät liikkeessä. Tämä on ymmärrettävää, sillä Kuninkaiden laaksossa vierailee päivässä keskimääräisesti neljästä viiteen tuhanteen kävijää. Kuninkaiden laaksossa on mahdollista tutustua lisäki suuriin Memnonin kolosseihin, kahteen yli 18 metriseen faarao Amenhotep III:a esittävään kivipatsaaseen. Valtavat patsaat ovat ainoa jäännös Amenhotepin 1300 eKr. rakennuttamasta temppelistä.
Länsirannalta löytyy myöskin Faaraoiden vaimoille sekä Egyptin prinsessoille ja prinsseille rakennettu hautausmaa Kuningattarien laakso. Tämän massiivisen nekropolin yksi tunnetuimmista haudoista kuuluu Ramses II:n vaimolle Nefertarille. Alueella on lisäksi kuningatar Hatšepsutin terrassitemppeli. Hatšepsut oli yksi Egyptiä hallinneista naispuolisista faaraoista, ja hänen hautapaikakseen rakennuttama temppeli on eräs muinaisen arkkitehtuurin hienoimmista taidonnäytteistä.
|