Pääsivu | Yleistä | Kairo | Gizan Pyramidit | Sharm el Sheikh | Hurghada | Luxor    
Kairon kaupunki maisemaa

Kairo

Kairo sijaitsee Niilin itärannalla Pohjois-Egyptissä kohdassa, jossa Niilin laakso avartuu suistoksi. Kairo on Lähi-idän ja Afrikan suurin kaupunki. Kairon väkiluku lähentelee kahdeksaa miljoonaa, mutta suur-Kairossa on asukkaita on Moskeijaarviolta yli kuusitoista miljoonaa mikäli lähiötkin otetaan huomioon. Metropoli alueen pinta-ala on on noin kuusituhattasata neliökilometriä ja itse kaupungin noin kaksisataakymmenen. Kairo – al-Qahira eli voiton kaupunki on perustettu vuonna 969. Kairo nousi keskiajalla yhdeksi islamilaisen maailma vaikutusvaltaisimmista kaupungeista ja se on edelleen Arabimaiden taloudellinen, kulttuurillinen ja poliittinen keskus.

Kairossa on monia moskeijoita, joista  suurin on alabasterimoskeijana tunnettu vuosina 1824-1857 rakennettu Muhammad Alin moskeija. Kairon läpi virtaavassa Niilin joessa on sijaitsee suuri saari nimeltä Gezira. Sieltä löytyy runsaasti urheilu mahdollisuuksia, oopperatalo sekä 182 metriä korkea  Kairon torni (al-Burg). Tornista avautuvat erinomaiset näkymät kaupungin ylle.

Khan el-Khalilin basaari näkymääKairon sydän on Niilin itärannalla sijaitseva Tahirin aukio (Midan Tharir, Vapauden aukio), jossa on kaupungin suurin linja-autoasema. Tharin aukion pohjoislaidalta löytyy vuonna 1902 valmistunut egyptiläinen Kairon museo. Museossa on arkeologisista kaivauksista eri puolelta Egyptiä kerättyjä muinaisegyptiläisen kulttuurin hienoimpia aarteita ja sen kokoelma on yksi maailman suurimmista. Vierailuun on kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä nähtävää on paljon ja suuret ryhmät aiheuttavat usein ruuhkia.

Kairon kuuluisa basaari Khan el-Khalili on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Basaari sijaitsee Kairon pääkadulla. Se on ollut Lähi-idän suurin basaari jo lähes tuhannen vuoden ajan ja siellä on edelleen aistittavissa keskiaikaisen basaarin ilmapiiri. Kadun varsien kojut ovat kukkurallaan kultaa, kuparia, nahkaa, alabasteria ja erilaisia eksoottisia tavaroita.

palmut

Copyright © 2014 egypti.suomalaisille.com | Yhteydenotot s